O arheologie a Muntilor din Maramures, campania 2017

O arheologie a Munţilor din Maramureş, campania 2017

 

În perioada 17-30 iulie 2017 a avut loc prima etapă a cercetarilor arheologice prevăzute pentru anul 2017 în cadrul proiectului O arheologie a munţilor din Maramureş coordonat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București.

Alături de cercetători de la cele două instituţii coordonatoare au fost prezenţi studenți de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Ioan Raica din Sebeș, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctoranzi de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania.

Obiectivele campaniei din acest an au urmărit să evidenţieze rolurile pe care munţii din regiunea Maramureşului istoric le-au avut în vieţile oamenilor de-a lungul timpului, să identifice şi să documenteze o serie întreagă de vestigii arheologice care datează atât din trecutul preistoric cât şi din cel recent, deschizând noi direcţii de abordare şi înţelegere arheologică a munţilor. Echipa proiectului s-a concentrat pe identificarea unor noi situri preistorice la altitudine în zona Vârfurilor: Geamănu, Gârgălău, Știol şi Cearcănul, a Podului Prelucilor, Fântânii Stanchii și Pasului Prislop. Nu în ultimul rand, cercetarile arheologice au avut în vedere și identificarea ruinelor unor Wachthaus-uri (posturi de pază) din secolul al XVIII-lea ce apar reprezentate pe hărțile Josephine. De asemenea, au fost înregistrate și documentate construcţiile și fortificațiile militare aparținând celor două războaie mondiale.

Indfloor Group a susţinut proiectul desfăşurat anul acesta de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*