Despre sezonul de schi 2016-2017, cu schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie

Despre sezonul de schi 2016-2017, cu schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie

“Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”. Tinand cont de acest proverb, am ales sa discutam, intr-un scurt interviu, despre sezonul de schi incheiat si rezultatele obtinute de Ioan Valeriu Achiriloaie. Pentru cei care inca nu l-au cunoscut, Ioan este schiorul roman care a participat pentru prima data in istorie la Cupa Mondiala.

Sezonul de schi 2016-2017 s-a incheiat. Rezuma in cateva cuvinte ce a insemnat pentru tine toata aceasta perioada si care au fost provocarile/ realizarile sezonului.

Nou. Interesant. Greu. Am intrat intr-o lume complet necunoscuta. In lumea de elita a Cupei Mondiale a fost cu siguranta o mare provocare. Faptul ca am reusit sa creez un networking bun cu anumite echipe care imi ofera perspective interesante de antrenament, este cu siguranta cea mai mare realizare. Apoi, concursurile bune si faptul ca am scazut semnificativ in clasamentul mondial, au fost importante.

Daca ar fi sa schimbi ceva in Romania, facand referire la sportul pe care il practici, care ar fi acele schimbari?

Ma tem si o spun cu durere ca este o intrebare mult mai complicata decat pare. Dar lucrul cu care as incepe, cu siguranta ar fi formarea. Formarea, incepand chiar de la copiii de varsta mica.

Ce te-a facut sa mergi mai departe, tinand cont de faptul ca in tara noastra conditiile pentru practicarea schiului alpin lasa de dorit?

Pasiunea si dorinta de a face ceva semnificativ cu adevarat. Faptul ca am ajuns sa cunosc oameni speciali si sa vad ca am reusit sa inspir copii si tineri de la noi din tara, ma fac sa vreau sa continui indiferent de greutati.


Ce apreciezi la schiorii pe care tu ii stimezi cel mai mult?

Faptul ca nu sunt cu nasol pe sus. Cei cu care am stat de vorba anul acesta inainte, respectiv dupa cate o cursa, au vorbit cu mine si m-au tratat ca pe un egal, indiferent daca vorbeam cu persoana clasata pe locul 1 sau cu cel clasat pe locul din fata mea.

Care sunt asteptarile tale pentru sezonul viitor?

Sa fie mai bun decat precedentul. Sa cunosc oameni deosebiti si sa pot sa le insuflu si celorlalti dorinta de a practica schiul. Sa colaborez pe termen lung cu firme precum Indfloor Group, cu care ma simt privilegiat sa fiu asociat, iar pe aceasta cale va multumesc.

Pe final, aminteste un episod hazliu sau mai putin obisnuit din cariera ta.

Va spun una chiar de acest an. Un moment de la Kitzbuhel chiar. Cu o zi inainte de primul antrenament, antrenorii au avut dreptul sa inspecteze partia inaintea sportivilor. Domnul antrenor Marcel Fratila, cel care ma insoteste din partea Federatiei Romane de Schi la concursuri, ajunsese la baza partiei dupa inspectie. Raspunsul lui la intrebarea mea referitoare la traseu a fost genial: “Jonele… daca mai erau 500 de metri de abrupt, nu stiu de dracu’ faceam”. Nu am realizat in acel moment cata dreptate are si am ras in hohote.

Citeste pe larg despre Ioan Valeriu Achiriloaie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*