Cum se intretine un teren amenajat cu gazon artificial?

indfloor group iti ofera sfaturi pentru intretinerea gazonului artificialTerenurile sportive acoperite de gazon artificial au nevoie de intretinere, pentru ca activitatea sportiva sa se poata desfasura in cele mai bune conditii. Saritura mingii, calitatea jocului, diminuarea riscului de accidentari, toate acestea sunt strans legate de intretinerea suprafetei sportive. Este adevarat ca un teren amenajat cu gazon sintetic implica costuri mai mici de intretinere, comparativ cu o suprafata naturala, insa exista cativa pasi ce trebuie urmati in vederea intretinerii.

DE CE ESTE NEVOIE DE INTRETINERE?
Intretinerea corecta a unul teren cu gazon artificial asigura performante optime si maximizeaza investitia prin prelungirea duratei de viata a suprafetei sintetice.

Iata de ce este important procesul de intretinere si care sunt aspectele vizat in mod direct:
–    Durabilitatea
–    Performanta jocului
–    Siguranta
–    Estetica

Lipsa unor practici de intretinere va afecta caracteristicile de joc, mingea va avea o saritura mai rapida si nefireasca, fapt ce influenteaza negativ desfasurarea jocului pe gazon sintetic.
Un teren care nu este atractiv din cauza lipsei proceselor de intretinere isi poate pierde rapid jucatorii, iar investitia se va dovedi in timp a fi inutila.

gazon artificial pentru fotbalCUM SE INTRETINE GAZONUL SINTETIC?
De retinut faptul ca nu se va interveni in nicio alta modalitate decat cea indicata de catre montator. Asa cum este firesc, odata cu receptia lucrarii, beneficiarul primeste o lista cu pasi de intretinere a suprafateie instalate. Este si cazul proiectelor cu gazon artificial. Daca nu primiti un astfel de document, este bine sa contactati firma montatoare si sa solicitati indicatiile de intretinere.

Intretinerea se face intr-un mod usor si tine de urmatoarele aspecte:
–    Mentinerea suprafetei curate
–    Mentinerea nivelului de umplere cu nisip si granule
–    Mentinerea fibrei in pozitie verticala
–    Raportarea defectelor minore inainte ca acestea sa devina probleme majore

Asadar, pentru mentinerea unei suprafete curate este nevoie de periere, proces care va indeparta eventualele resturi aduse de vant sau alte obiecte care nu isi au locul pe terenul de joc.
Tot prin periere firele de gazon sintetic vor fi indreptate in pozitie verticala.

O verificare atenta a suprafetei de joc va scoate la iveala eventualele portiuni ce necesita o suplimentare cu nisip sau granule de cauciuc. In caz contrar, aceste zone se vor deteriora. Procesul de umplere se face, de asemenea, cu ajutorul unei perii.

echipament profesional de periere si adaugare nisip/granule cauciuc in gazon sintetic
NOTA: Perierea, suplimentarea cu nisip sau granule, se pot face atat manual, cat si cu ajutorul unor echipamente profesionale.

Pentru a evita deteriorarea suprafetei de joc, este importanta verificarea fasiilor de gazon sintetic la imbinare. Zonele lipite si liniile de joc pot fi afectate. Retineti ca reparatiile se efectueaza doar de catre persoane experimentate, de preferat ar fi ca montatorii initiali sa intervina in cazul unor probleme de gen.

CE MAI PUTEM FACE?
Muschiul de pamant poate crea probleme pe terenul de joc. Este importanta indepartarea acestuia, inainte sa acapareze portiuni mari din gazonul sintetic. Prevenirea aparitiei muschiului este posibila, prin folosirea erbicidelor si anti-germinalelor, insa doar acele produse acceptate, care nu influenteaza in mod negativ mediul inconjurator.

Partea buna la gazonul sintetic este ca poate fi folosit pe toata perioada anului. Cu toate acestea, zapada poate crea si ea probleme. Poate fi indepartata din centru inspre exterior cu ajutorul unui plug. Atentie! Plugul trebuie sa aiba greutate redusa, lama acestuia sa fie cauciucata, iar interventia lui trebuie solicitata in cazul in care zapada depaseste 15-20 de cm. Plugul nu va putea indeparta total stratul de zapada. Aici intervine perierea. O perie rotativa este foarte eficienta.

Gazonul sintetic are nenumarate avantaje. Chiar daca nu este atat de pretentios precum gazonul natural, minimele interventii de intretinere ii prelungesc durata de viata si ii vor oferi un aspect proaspat, tot timpul anului. In plus, sportivii amatori sau profesionisti vor avea parte de placerea unui joc desfasurat in conditii optime.

Te intereseaza gazon artificial pentru terenuri de fotbal/multisport?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*