COVOR PVC PENTRU UNITATI MEDICALE

pardoseli pvc pentru cabinete medicale

Intr-un articol anterior vorbeam despre importanta majora a stratului suport in reusita unui proiect de pardosire.  Insistam asupra acestui aspect, intrucat, din experienta Indfloor Group de peste 10 ani in acest domeniu, s-a constatat faptul ca nemultumirile clientilor pornesc (de cele mai multe ori) de la calitatea suprafetei peste care se instaleaza o pardoseala. Un strat suport instalat necorespunzator (cu denivelari, crapaturi, aspect sfaramicios) pericliteaza pardoseala profesionala. Astfel,  durata de viata, proprietatile si nu in ultimul rand aspectul pardoselii, sunt afectate. Asadar, beneficiarii trebuie sa acorde o importanta majora stratului suport, ideala fiind alegerea unor profesionisti in (re)amenajarea suprafetelor peste care vin montate pardoselile.

COVORUL PVC PENTRU CABINETE MEDICALE SI SPITALE

Covorul pvc este un produs ideal pentru amenajarea unitatilor medicale. Producatorii din domeniu au dezvoltat o gama extrem de variata de covoare pvc care corespund tuturor cerintelor din domeniul medical.

Exista o plaja larga in ceea ce priveste calitatea si preturile acestui tip de pardoseala, insa, mai ales in cazul unitatilor spitalicesti, nu se pot face compromisuri.

Un covor pvc de o calitate superioara va avea un grad de uzura ridicat si isi va pastra aspectul si proprietatile in timp.

CE INSEAMNA COVOR PVC DE CALITATE?covor pvc pentru spitale

Un covor pvc profesional de calitate si cu rezistenta crescuta, face referire la clasa de trafic 34 – 43, trafic comercial. Acest lucru inseamna ca produsul a fost dezvoltat special pentru spatiile care inregistreaza un flux mare de oameni.

Covorul pvc este disponibil in 2 variante: omogen sau eterogen. Despre diferenta dintre cele doua tipuri, puteti citi aici.

Pe scurt totusi, este bine de retinut faptul ca un covor pvc omogen este colorat in toata masa, intregul material constituind o suprafata de uzura, iar covorul pvc eterogen inseamna un material produs din mai multe straturi, cu stratul final (de uzura) colorat ale carui dimensiuni pot varia. In cazul covorului pvc eterogen, clasa de trafic este data de grosimea stratului de uzura. De exemplu, pentru ca el sa indeplineasca o functie de trafic 3.4 – 4.3, stratul de uzura trebuie sa aiba o grosime de 0,7 mm, cel putin.

Alte aspecte, la fel de importante:

  • clasa de ignifugare (clasa A este ideala; covorul pvc se deterioreaza sub actiunea focului, insa nu intretine arderea)
  • rezistenta la abraziune (de preferat grupa T)
  • rezistenta la alunecare (minim R9)
  • actiunea impotriva dezvoltarii bacteriilor si fungilor, calitate deosebit de importanta mai ales in spatiile medicale.

Toate aceste valori sunt indicate in fisa tehnica a produsului, pe care o primiti de la firmele care comercializeaza si monteaza pardoseli profesionale.

COVOR PVC IN ROLA SAU IN DALE?

Covorul pvc este disponibil la rola si in dale. In cazul rolelor (varianta preferata pentru amenajarea cabinetelor medicale si spitalelor), este important ca materialul pvc sa fie termosudabil la imbinarea fasiilor de pvc, cu cordon de sudura din acelasi material. In acest fel nu se va intrerupe modelul covorului pvc.

covor pvc cu ridicare pe pereteCovorul pvc in rola este optiunea majoritatii beneficiarilor. Principalul motiv il constituie putinele imbinari, astfel ca sansele de dezvoltare a bacteriilor in aceste locuri scade considerabil. Atat in cazul variantei la rola, cat si al celei in dale, este posibila “ridicarea pe perete”. Din aceleasi considerente de igiena, este recomandata aplicarea covorul pvc inclusiv pe perete, pentru aprox. 10 cm.

NOTA*

Intretinerea unei pardoseli pvc se face doar conform indicatiilor primite de la producator, cu detergenti si solutii potrivite (fara clor), care nu pot deteriora suprafata.

RECONDITIONAREA – UN PROCES PRIN CARE SE ECONOMISESC TIMP SI BANI!

Este bine de stiut ca suprafata din pvc poate fi reconditionata! Cu atat mai mult pentru unitatile medicale, timpul este pretios. Procesul de reconditionare se realizeaza in decursul a catorva ore (depinde de marimea suprafatei asupra careia se intervine), astfel ca spatiul poate fi folosit in cel mai scurt timp posibil.

Pentru covorul pvc omogen (din gama IQ Tarkett, covor pvc ranforsat cu poliuretan)– cu ajutorul unui utilaj special prevazut cu un drypad (un fel de burete special) se realizeaza un polish al suprafetei. Datorita frecarii drypad-ului de covorul pvc, stratul de poliuretan din componenta materialului, iese la suprafata. Dupa aceasta procedura covorul pvc va arata ca nou si isi va pastra proprietatile initiale.

pardoseala pvc pentru cabinet medicalIn cazul covorului pvc omogen clasic, dar si al celui eterogen, reconditionarea se realizeaza in doua faze:

  • Decapare – curatarea in profunzime a micro-zgarieturilor, cu ajutorul unor solutii speciale;
  • Resigiliarea suprafetei cu un poliuretan transparent/colorat. Covorul pvc poate capata un nou aspect, daca acets lucru se doreste, dar isi va pastra aceleasi caracteristici initiale.

Asadar, cabinetele medicale si unitatile spitalicesti necesita pardoseli profesionale de calitate, care pot asigura o buna desfasurare a activitatii. Pacientii vor beneficia in schimb de medii curate, asa cum ar trebui sa existe in fiecare unitate sanitara.

Mai multe despre covorul pvc gasiti pe site-ul oficial al Indfloor Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*